Metka-tuki
Metka-tuki on uusi metsätalouden kannustejärjestelmä, josta myös lyhennys tulee. Tämä tuli voimaan alkuvuonna 2024. Laki on voimassa enintään vuoden 29 loppuun, joten hyödynnä kaikkia metka-tukimuotoja nyt, niin saat suuren kustannushyödyn metsänhoidolle!
Tuen tarkoituksena on muun muassa lisätä Suomen metsien kasvua, turvata monimuotoisuutta, edistää vesiensuojelua, hillitä ilmastonmuutosta sekä ylläpitää tieverkostoa.
Hakijana voi olla yksityishenkilö, puolisot yhdessä, yhtymä, kuolinpesä, yhteismetsä, osakeyhtiö, säätiö, hallintaoikeuden haltija, yhdistys tai yhteisen alueen osakaskunta.
Tästä artikkelista saat yleistietoa metka-tuesta. Tiedot on haettu metsäkeskuksen sivuilta, josta voit lukea tarkemmin tuesta.
Kuinka metka-tuki eroaa kemera-tuesta?
- Hakemus prosessit ja työn aloittaminen.
Metka-tuki yksinkertaistaa hakemus prosessia merkittävästi. Taimikonhoidon ja nuoren metsän hoidon tukia haetaan vasta töiden toteuttamisen jälkeen, eikä ennakkoilmoitusta tarvita. Tämä on merkittävä muutos verrattuna Kemera-tukeen, joka edellytti hakemusta sekä ennen töiden aloittamista että niiden jälkeen.
- Taimikonhoidon uudet säännökset
Metka-tuen myötä taimikonhoidon kuvion minimikoko poistuu. Tämä muutos mahdollistaa jatkuvan kasvatuksen pienaukkojen hoitamisen, mikä ei ollut mahdollista Kemera-tuen aikana. Lisäksi nuoren metsän hoidon kriteerit ovat muuttuneet. Keskiläpimitta vaatimuksen sijaan käytetään jäävän puuston pituusrajaa: havupuilla 12 metriä ja lehtipuilla 15 metriä.
- Pienpuun korjuu ja terveyslannoitus
Pienpuun korjuussa on myös uusia vaatimuksia. Metsään tulee jättää kuolleet pysty- ja maapuut. Terveyslannoituksessa Metka-tuki maksetaan pinta-alan perusteella, kun taas Kemera-tuki maksettiin toteutuneiden kustannusten mukaan. Kasvupaikkavaatimuksen sijaan vaaditaan nyt puuston minimimäärä.
- Suometsien hoito
Suometsien osalta Metka-tuki ei enää tue ojien kunnostusta. Sen sijaan tukea voi hakea suometsien hoitosuunnitelmien laatimiseen ja erilaisiin vesiensuojelu toimenpiteisiin. Tuki suunnitteluun on 60–80 prosenttia kustannuksista, mikä kannustaa suurempiin suunnittelualoihin, ja toteutusvaiheessa tuki on sataprosenttinen.
- Metsätiet
Tukea voidaan nyt myöntää yksittäiselle tilalle tien perusparannukseen, kun aiemmin edellytettiin yhteishanketta. Uutta on myös tavoite kantavuusvaatimus metsätien rakentamisessa ja perusparannuksessa. Kalojen vaellus esteiden purkaminen on uusi ehto perusparannuksessa.
- Kulotus on uusi tuettava työlaji
Tuen saaminen edellyttää vähintään kahden hehtaarin uudistusalalla tietyn määrän poltettavia säästöpuita. Tuki maksetaan hehtaari perusteisesti, ja lisäksi säästöpuista maksetaan korvaus.
- Ympäristötuet ja luonnonhoitohankkeet
Ympäristötuessa voi saada lisää korvausta runsaslahopuustoisella kohteella. Luonnonhoitohankkeet voivat jatkossa olla myös maanomistaja lähtöisiä, mikä mahdollistaa pienemmät, yhden maanomistajan täsmähankkeet. Tavallisimpia luonnonhoitohankkeita ovat lähteiden kunnostamiset, ojitusten ennallistamiset ja lehtojen hoitotoimet.
Metka tukea kannattaa hakea!
Metka-tuen määrä on merkittävä. Toki hakuprosessissa kestää aikansa, mutta keskimääräinen käsittelyaika on ollut alle kuukauden nyt vuonna 2024. (vuosi alkanut taimikonhoito sekä lannoitus hakemuksilla) Alla olevasta taulukosta näet esimerkki summia joita saat eri metsänhoidon toimenpiteille.
Taimikon hoito, nuoren metsän hoito | 200 e/ha |
Pienpuun keräämistuki | 300 e/ha |
Tuhkalannoitus | 270 e/ha |
Boorilannoitus | 155 e/ha |
Yksityistien perusparannus | 70% kustannuksista |
Suometsän hoitosuunnitelma | 60-80% kustannuksista |
Ympäristötukialueen hoito- ja kunnossapitosuunnitelma | 100% kustannuksista |
Kulotus | 1500-2000 e/ha |
Luonnonhoidon tuki | max 100% kustannuksista |
Pääsääntöisesti metka-tukea tulee hakea ennen töiden toteuttamista, mutta taimikonhoidon ja nuoren metsän hoidon töissä tukea haetaan työn toteuttamisen jälkeen, sillä nämä eivät vaadi toteuttamissuunnitelmaa.
Taimikon ja nuoren metsän hoito
Voit saada tukea taimikon varhaisperkaukseen, taimikon harvennukseen, nuoren metsän harvennukseen, sekä verhopuuston poistoon ja harvennukseen. Tuki kattaa myös pienpuun keräämisen, joka Etelä- ja Keski-Suomessa edellyttää vähintään 35 kiintokuutiometrin ja Pohjois-Suomessa 25 kiintokuutiometrin keräystä hehtaarilla. Vaikka heinäntorjunta on taimikonhoitoa, niin siihen et voi saada tukea.
Tuen määrä on 200 euroa hehtaarilta, mutta korotettu tuki, 300 euroa hehtaarilta, on mahdollista, jos pienpuu kerätään tasaisesti koko kuvion alueelta. -katso paljonko tukia on jäljellä tälle vuodelle.
Tukea voi saada vähintään hehtaarin kokoisille kohteille, ja hoitotyöt voi tehdä itse tai teettää ammattilaisella. Edellytyksenä on, että samantyyppisiä töitä ei tarvitse tehdä viiteen vuoteen. Jos aiempaa tukea on saatu kemeran puitteissa, uutta tukea voi hakea aikaisintaan viiden vuoden kuluttua.
Taimikon keskipituudelle työn jälkeen on vaatimukset, samoin poistettavan puuston määrälle harvennuksessa. Keskitiheydelle on myös asetettu vaatimukset hoitotyön jälkeen. Kasvua haittaaville vaurioille on myös annettu ohjeistusta, sillä tietyissä tapauksissa tuki voidaan evätä.
Metka-tuki on tarkoitettu yksityisille maanomistajille, ja varoja on rajoitetusti. Yhteishankkeille tukea ei myönnetä, joten eri omistajien kiinteistöille on haettava tukea erikseen.
Hakemuksessa tulee noudattaa tukiehtoja, kuten hoidettavan puuston elinvoimaisuus, sopivuus kasvupaikalle ja vaurioiden välttäminen. Tukihakemus tulee jättää Metsään.fi-palvelussa viimeistään kaksi kuukautta hoitotöiden lopettamisen jälkeen ja korkeintaan vuosi töiden aloittamisen jälkeen.
Terveyslannoituksen tuki
Voit lukea lisää aiheesta artikkelistamme terveyslannoituksen tuki.
Voit hakea lannoitustukea tuhkalannoitukseen ja boorilannoitukseen. Neulasanalyysiä ei tarvitse tehdä vaan silmin havaittavat puutosoireet riittävät perusteeksi.
Tuen saamiseksi alueella tulee olla tehtynä tarpeelliset metsänhoitotyöt, vesitalouden tulee olla kunnossa, eikä alueella saa olla merkittäviä hakkuutarpeita. Tukea voi saada kohteille, joiden pinta-ala on vähintään kaksi hehtaaria ja joilla on vähintään 70 kuutiometriä kasvatuskelpoista puustoa hehtaarilla. Poikkeuksena ovat taimikot, joissa keskipituus on vähintään 0,7 metriä ja varhaishoito on tehty asianmukaisesti.
Terveyslannoitus tukea ei myönnetä kohteille, joiden pääpuulaji on hieskoivu tai joiden maaperä on vettä läpäisemätöntä savikkoa. Lisäksi lannoitusta ei voi tehdä pohjavesialueilla. Edellistä kemera-tukea saaneille alueille uutta tukea voi hakea 10-20 vuoden kuluttua edellisen tuen maksamisesta riippuen tukilajista.
Metsätietuki
Metka-tuen hakeminen metsätie projekteihin käynnistyy Metsäkeskuksessa kesä-heinäkuussa 2024. Yksityistien perusparannukseen voidaan myöntää tukea yhteishankkeissa ja yhteismetsien hankkeissa 70 % kokonaiskustannuksista. Yhden maanomistajan hankkeissa tuki on 6 000 euroa kilometriä kohden.
Uuden metsätien rakentamisessa tuki vaihtelee alueittain: Etelä-Suomessa 30 %, Keski-Suomessa 40 % ja Pohjois-Suomessa 50 % kustannuksista. Sillan rakentamisen tai korjauksen yhteydessä tukeen voi saada korotusta.
Perusparannus voi koskea koko tietä tai sen osaa, mukaan lukien rakenteet ja rakennelmat, sekä erillisten varastoalueiden tai siltojen rakentamista,vähimmäispituus on 500m.
Uuden metsätien rakentaminen edellyttää aina useamman maanomistajan yhteishanketta, tässä myös vähimmäispituus on 500m. Tien on liityttävä ympärivuotisen kuljetuksen mahdollistavaan tieverkostoon ja täytettävä tietyt kantavuusvaatimukset. Tuen saaminen edellyttää tien virkistyskäytön sallimista ja hoito- sekä kunnossapitovelvollisuutta 10 vuotta tuen maksamisesta.
Tietojen hakuun liittyy paljon ehtoja sekä suunnitteluun vaaditaan ammattitaitoa, ota huomioon myös kilpailutusaspekti. Hakuprosessi on kattava, joten tutustu huolella ehtoihin.
Suometsän hoidon tuki
Suometsän hoidon suunnittelun päätösten käsittely käynnistyy heinä-elokuussa -24. Hoitosuunnitelma yhdistää puuntuotannon, vesiensuojelun, ilmastonmuutoksen hillinnän ja monimuotoisuuden turvaamisen. Tukea hoitosuunnitelman laatimiseen on saatavilla 60-80 % kohtuullisista kustannuksista, vesiensuojeluratkaisujen toteuttamiseen 100 % ja piennarteiden tekemiseen 1,35 euroa metriä kohden.
Alueen, jolle suunnitelma laaditaan, tulee olla vähintään 5 hehtaaria ja pääosin metsämaata. Lisäksi alueella tulee olla vähintään 30 cm turvetta ja se tulee olla ennestään ojitettu. Tukea ei myönnetä, jos samalle alueelle on myönnetty kestävän metsätalouden rahoituslain mukaista tukea viimeisen 10 vuoden aikana. Piennarteiden tukea voi saada, vaikka alueella ei olisi vesiensuojelutoimenpiteitä.
Huomioitavaa on, että tukimuoto voidaan periä takaisin, mikäli ehtoja ei noudata.
Luonnonhoidon tuki
Luonnonhoidon tukihakemusten käsittely alkaa Metsäkeskuksessa aikaisintaan lokakuussa. Tämä tuki on suunnattu monimuotoisuuden kannalta tärkeiden elinympäristöjen hoito- ja kunnostustöihin sekä metsä- ja suoelinympäristöjen ennallistamiseen. Lisäksi tukea voidaan myöntää aikaisemmista metsäojituksista aiheutuneiden vesistöhaittojen estämiseen tai korjaamiseen, mikäli toimenpiteellä on laajempi merkitys vesiluonnon hoidon kannalta, eikä kustannuksia voida kohdistaa tietylle aiheuttajalle. Tukea voidaan myös myöntää riistan elinympäristöjen parantamiseen sekä metsien maisema-, kulttuuri- ja virkistysarvojen kehittämiseen tai muuhun monikäytön edistämiseen.
Metsäluonnon hoidon tukena voidaan korvata hankkeen hyväksyttävät kohtuulliset kustannukset kokonaan, mukaan lukien suunnittelu-, työ- ja tarvikekustannukset sekä hankkeeseen liittyvät lupa- ja toimitusmaksut. Tukea ei myönnetä, jos työhön tai toimenpiteeseen on jo myönnetty muuta etuutta julkisista varoista tai jos kohteella on ollut luonnonsuojelulainsäädännön nojalla valtion rahoittamia toimia viimeisen viiden vuoden aikana.
Hoitohanke voidaan toteuttaa yhden tai useamman tilan yhteishankkeena. Suunnitelman laatijalla tulee olla riittävä asiantuntemus.
Ympäristötuki
Ympäristötuen tarkoitus on ylläpitää biologista monimuotoisuutta, luonnonhoitoa sekä tukea metsien muuta kuin puuntuotannollista käyttöä. Ympäristötukihakemusten käsittely alkaa aikaisintaan syyskuussa -24.
Tuki koostuu perus-, hakkuuarvo- ja kannustinkorvauksesta. Lisäksi tukea voidaan maksaa ympäristötuen valmistelun kustannuksiin sekä hoito- ja kunnossapitosuunnitelmien laatimiseen ja toteuttamiseen.
Kannustinkorvaus on uusi osuus, joka maksetaan sopimuskohteilla olevasta lahopuusta. Mitä enemmän kuollutta puuta on alueella, sitä suurempi on korvaus, kuitenkin enintään 20 % ympäristötuesta. Kuollutta puuta pitää olla kannustinkorvaukseen laskettavalla alueella vähintään 10-20 kuutiometriä hehtaaria kohden ja läpimitaltaan vähintään 15 cm.
Ympäristötukisopimus solmitaan 10 vuodeksi kerrallaan. Tukea ei myönnetä, jos hakija on saanut samalle alueelle luonnonsuojelulain mukaista tukea viimeisen viiden vuoden aikana. Tukikohteelle ei ole asetettu minimi pinta-alaa, mutta myönnettävä määrä on vähintään 500 euroa sopimusta kohden.
Kulotus
Kulotustuki voidaan myöntää metsän uudistusalojen kulotukseen. Kulotuksessa poltetaan hakkuutähteet, pintakasvillisuus ja säästöpuuryhmät, mikä tukee luonnon monimuotoisuutta. Tukea voi saada kulotukseen vähintään kahden hehtaarin alueelta, ja kulotettavan alueen tulee olla vähintään kuivahkoa kangasmetsää tai rehevämpi. Kulotusalan ollessa alle neljä hehtaaria, tuki on 2000 euroa hehtaarilta; suuremmilla alueilla tuki on 1500 euroa hehtaarilta.
Kulotusalueella tulee olla vähintään 20 kuutiometriä säästöpuita, jotka poltetaan ryhmissä. Alue on säilytettävä metsätalousmaana seuraavan kymmenen vuoden ajan. Rajoituksia on; esimerkiksi pohjavesialueille tarvitsee ELY-keskuksen lausunnon ja aiemmat saadut tuet voivat vaikuttaa hakuun.
Työn johtajalla on oltava riittävä ammattitaito ja vastuuvakuutus. Hakuprosessi vaatii perusteellisen toteuttamissuunnitelman, jossa kuvataan hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet.