Metsän harvennus ja lannoitus – kaikki mitä sinun tulee tietää
Turvemaametsien lannoitusaika on yleensä talvella, jäätyneen maan aikaan. Metsän harvennus on kuitenkin tehtävä aina ennen lannoitusta.
Metsän lannoittaminen on fiksua sijoittamista – lannoitettu metsä kasvaa nopeammin ja voi hyvin, jolloin se myös tuottaa enemmän. Lisäksi turvemetsien tuhkalannoitus on erinomainen hiilensidontakeino, johon voi hakea rahallista tukea!
Tuhkan avulla voidaan saada vuodessa jopa 2–6 kuution lisäkasvu hehtaaria kohden.
Kuinka lannoitus vaikuttaa metsään?
Turvemaametsien lannoittamiseen käytetään yleisesti tuhkalannoitusta, joka levitetään joko metsäkoneella tai helikopterilla. Tällainen lannoitus mm. vahvistaa puun runkoa ja juuristoa, lisää neulasmassaa ja auttaa puuta tuottamaan paremmin vasta-aineita (kuten pihkaa) hyönteisiä sekä muita tauteja vastaan. Myös metsän mikrobit hyötyvät ravinteista, ja lisäksi lannoitus vaikuttaa positiivisesti metsän marjasatoon! Lannoituksella on siis monia eri hyötyjä.
On hyvä muistaa, että metsän lannoituksessa käytetään aivan samoja ravinteita, joita metsänpohja luontaisestikin sisältää. Vesistöjen kuormitus tuhkalannoituksessa on erittäin vähäinen – ammattimainen suunnittelu, hyvin toteutettu levitys ja oikeanlainen lannoite vähentävät ympäristöön kohdistuvia riskejä huomattavasti. Vesistöt ja niiden suojavyöhykkeet rajataankin aina huolellisesti lannoitusalueelta pois.
Lisää lannoitusten vaikutuksista ympäristöön pääset lukemaan tästä artikkelista.
Metsän harvennus kulkee käsi kädessä lannoituksen kanssa
On hyvä muistaa, että tuhkalannoitusta ei pystytä tekemään ennen kuin metsän harvennus on hoidettu. Mikäli levitys tapahtuu metsäkoneella, on tuhka levitettävä metsään heti harvennuksen jälkeen. Lannoitus kannattaa varata siis jo hyvissä ajoin!
Maalevityksessä oikea ajankohta on muutenkin suuressa roolissa, sillä se tehdään aina talviaikaan – sulalle rämeelle kun ei voida mennä levittämään tuhkaa painavalla metsäkoneella. Levityskone levittää tuhkan harvennuksessa valmiiksi jäätyneitä ajouria pitkin sekä samoja jäädytettyjä varastopaikkoja hyödyntäen. Mikäli levitys tehdään helikopterilla, talvi ei ole pakollinen ajankohta. Helikopterilevityksessä ei myöskään tarvitse toimia aivan niin nopealla aikataululla kuin maalevityksen suhteen, vaan metsän harvennuksen voi hoitaa jo aiemmin.
Tuhkalannoitus vaihe vaiheelta
Kuinka metsän harvennus ja lannoittaminen tulisi sitten käytännössä suunnitella?
- Sovi puukauppa ja harvennus. Ota huomioon, että kaupan tekemisen jälkeen voi mennä kaksikin vuotta ennen kuin harvennus käytännössä tehdään, joten liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin. Puukaupan jälkeen kannattaa heti olla yhteydessä meihin, jotta lannoituksen ajankohtaa voidaan alkaa suunnittelemaan. Vaihtoehtoisesti voit myös kontaktoida meitä jo ennen puukaupan tekemistä. Teitpä kummin päin tahansa, harvennus ja lannoitus kulkevat aina rinnakkain, ja ne tulisi sopia samoihin aikoihin.
- Suunnittelemme lannoituksen. Kun puukauppa ja metsän harvennus on saatu sovittua, otetaan työn alle lannoituksen suunnittelu. Kerromme, mihin tuhkaa kannattaa levittää ja suunnittelemme kaiken valmiiksi.
- Haetaan Metka-tukea. Tuhkalannoitukseen kannattaa ehdottomasti hakea Metsätalouden kannustejärjestelmää eli Metka-tukea, jota voi saada jopa 270 euroa hehtaarilta. Tuen hakeminen on toki vapaaehtoista, mutta erittäin suositeltavaa! Tukihakemuksen voi täyttää itse tai pyytää meiltä apua hakemuksen tekemiseen. Metka-tukea kannattaa hakea Metsään.fi-palvelun kautta, jolloin asian käsittely nopeutuu. Käsittelyaika on yleensä muutamia kuukausia, ja tukipäätös pitää aina olla saatuna Metsäkeskukselta ennen tuhkalannoituksen tekemistä. Lisää Metka-tuesta pääset lukemaan täältä!
- Levitetään tuhkat. Kun metsän harvennus on hoidettu, tulemme levittämään tuhkat muutama viikko tämän jälkeen. Mikäli kyseessä on maalevitys, lannoitus tapahtuu metsäkoneella, harvennuskoneen jälkiä hyödyntäen. Käytännössä työ kestää muutamia tunteja lannoitettavan alueen koosta riippuen.
- Tulokset näkyvät muutamien vuosien kuluttua. Toimenpiteet alkavat konkreettisesti näkyä puiden neulastossa muutaman vuoden kuluttua lannoituksesta, maalevityksessä jopa seuraavana kesänä. Lannoituksen vaikutukset ovat erittäin pitkäikäisiä, sillä ne kestävät noin 20–30 vuotta.
Kiinnostuitko metsän lannoituksesta? Ota yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä paras ratkaisu metsällesi!