Metka-tuki terveyslannoitukseen
Kuinka voit maksimoida metsäsi tuoton? Toki hakemalla metsänhoidollesi kaikki tuet jotka voit!
Ennen pystyi hakemaan Kemera tukea terveyslannoitukseen, mutta tämä tukimuoto on korvattu Metka-tuella. Alla tiivistetysti tietoa Metka-tuesta terveyslannoituksille. Katso lisätietoja metsäkeskuksen sivuilta, josta tieto on hankittu ja tiivistetty sinulle pieneksi tietopaketiksi.
Mikä metka-tuki on?
Metka-tuki on metsätalouden kannustejärjestelmä, joka tuli voimaan vuoden 24 alusta. Metka-tukea saa siis erilaisiin metsänhoitotöihin. Käsittely eri töihin alkaa vaiheittain vuoden 2024 aikana alkaen.
Metka tukea voit hakea:
- Terveyslannoitukseen
- Taimikon hoitoon
- Nuoren metsän harvennukseen, verhopuuston poistoon
- Suometsän hoitoon; hoitosuunnitelma, vesiensuojelurakenteet, toimenpiteet, piennarteiden rakentaminen
- Metsäteiden rakentamiseen ja perusparannukseen
- Luonnonhoitoon monimuotoisuutta tukemaan
- Metsä-ja suo ympäristöjen ennallistamiseen
- Elinympäristöjen säilyttämiseen, biologisen monimuotoisuuden ylläpitämiseen
- Kulotukseen
On hyvä huomioida, että mikäli olet saanut kemera tukea lannoitukseen, voit hakea metka-tukea vasta 10-20 vuotta kemeran tuen maksamisen päättymisestä, riippuen oliko tukimuoto vanhan kemera-lain mukainen vai uuden.
Lannoituksen tuki
Tukea voi saada niin turvemaille kuin kivennäismaillekin. Terveyslannoitus käsittää suometsän tuhkalannoituksen sekä boorilannoituksen metsälle, jossa on boorinpuutosta. Kasvatuslannoitus eli typpilannoitus ei kuulu metka-tuen piiriin.
Kohteessa ei tarvitse tehdä neulasanalyysiä, vaan puutosoireita voi myös havaita silmin.
Tuhkalannoituksella on myös kasvua edistäviä vaikutuksia, mutta sillä myös korjataan ravinteiden epätasapainoa maaperässä, ja tämän takia luetaan pääasiallisesti terveyslannoitukseksi.
Hakemus terveyslannoituksen metka-tukeen tehdään metsään.fi palvelussa. Mikäli tarvitset apua tukiasioiden hoidossa, autamme sinua mielellämme kun tilaat terveyslannoituksen meiltä. Teemme lannoituksia maa- ja lentolevityksinä koko Suomessa.
Metka-tuelle terveyslannoituksiin on varattu tietty summa vuosittain, joten kannattaa olla “ajoissa” hakemisen kanssa. Loppuvuodesta budjetti saattaa olla jo käytetty. Toisaalta syksy ja loppuvuosi on juuri otollista aikaa pyytää meiltä tarjous ja voimme tehdä tuhkalannoituksen talvilevityksen suunnitelmat valmiiksi alkuvuodelle ja päästä töihin kun hakemuksesi on hyväksytty. -Katso paljonko tukea on jäljellä tälle vuodelle.
Terveyslannoituksen hakemusten käsittelyaika on sähköisesti jätettyjen hakemusten kohdalla ollut vuonna 2024 keskimäärin 24 vuorokautta.
Kiireellisyyttä lannoitusten suunnitteluun tuo myöskin se, että metka-laki on voimassa tämän lain mukaan vain vuoden 2029 loppuun asti. Suunnittelemme mielellämme kanssasi sopivat kuviot lannoitukselle, jotta saat hyödynnettyä tuen lähivuosina.
Paljonko terveyslannoituksen tuki on?
Tuhkalannoitukseen saat tukea 270 euroa hehtaarilta ja boorilannoitukseen 155 euroa hehtaarilta. Jos esimerkiksi maksat tuhkalannoituksesta 450+alv maalevityksenä, tuen jälkeen maksettavaksi jää vain 180euroa +alv. Ottaen huomioon, että tuhkalannoitus lisää puuston kasvua vuosittain, saat lannoituksesta hyvän tuoton.
Mikäli turvemaallasi on myös boorinpuutosta, lisäämme boorin rakeistettuun tuhkaan. Metka-tuki lasketaan tässä tapauksessa tuhkalannoituksen mukaan, sillä boori on vain lisänä.
Kuka voi saada tukea?
- Luonnollinen henkilö: Yksityishenkilö, joka omistaa metsää.
- Puolisot yhdessä: Metsää omistavat avioparit tai avoparit.
- Yhtymä: Esimerkiksi metsäyhtymä, jossa useampi henkilö omistaa metsää yhdessä.
- Kuolinpesä: Vainajan omaisuuden hallintaan liittyvä yksikkö.
- Yhteismetsä: Metsäalue, joka kuuluu useammalle osakkaalle.
- Osakeyhtiö: Yritysmuoto, joka omistaa metsää, mutta päätoimiala tulee olla metsätalous.
- Säätiö: Yksityinen säätiö, joka omistaa metsää.
- Hallintaoikeuden haltija: Henkilö tai taho, jolla on hallintaoikeus metsäalueeseen, vaikkei varsinaista omistusoikeutta.
- Yhdistys: Rekisteröity yhdistys, joka omistaa metsää.
- Yhteisen alueen osakaskunta: Usean omistajan yhteisesti omistama alue.
Ehdot terveyslannoitustuen saamiselle
- Pinta-ala: Kohteen tulee olla vähintään kaksi hehtaaria. Alue voi koostua useista kuvioista, joilla ei ole vähimmäiskokoa.
- Metsänhoitotyöt: Kohteella on tehtävä tarpeelliset metsänhoitotyöt. Alueella ei saa olla 5 vuoden aikana tarvetta taimikon hoidolle tai harvennushakkuulle. Lisätietoja metsänhoitotöistä löytyy esimerkiksi metsänhoidonsuositukset.fi-verkkosivulta.
- Hakkuutarpeet: Kohteella ei saa olla merkittäviä hakkuutarpeita.
- Vesitalous: Kohteen vesitalouden tulee olla kunnossa, erityisesti suometsissä. Tämä tarkoittaa, että vedenpinnan tulee pysyä kasvukauden aikana turpeessa tarpeeksi matalalla. Metsäkeskus arvioi vesitalouden tilaa hakemuksessa annettujen tietojen perusteella (puuston määrä ja kuivatusojien keskimääräinen syvyys).
- Puustomäärä: Kohteella tulee olla vähintään 70 kuutiometriä kasvatuskelpoista puustoa hehtaarilla. Poikkeuksena ovat kasvatuskelpoiset taimikot, joissa taimikon keskipituus on vähintään 0,7 metriä ja varhaishoito on tehty tarkoituksenmukaisella tavalla.
Tukea ei voida myöntää seuraaville kohteille:
- Pohjavesialueet: Tärkeillä pohjavesialueilla tai muilla vedenhankintaan soveltuvilla pohjavesialueilla.
- Pääpuulaji hieskoivu
- Maaperä savikkoa: Kohteille, joiden maaperä on vettä läpäisemätöntä savikkoa.
- Kannattavuus: Kohteille, joilla puuston uudistaminen olisi kannattavampaa kuin sen kasvattaminen.
Tuki voidaan evätä jos työt eivät ole metsäalan hyvän ammattikäytännön mukaisia.